YOL TÜRKÜSÜ
Bengal diliyle yazdığı yapıtlarıyla bilinen Bivutubişan Bandopatyay, 1955’te sinemaya uyarlanan öz yaşam betiği Yol Türküsü’nü 1929 yılında yazdı.
Öyküdeki Apu, yazarın kendisi olmakla birlikte, benzer koşulları yaşayan belki milyonlarca Bengal çocuğun ortak adı. Sıradanlaşan güçlükleri, yaşamın bir parçasıymışcasına yaşayan Apu’nun ömür öyküsü, üç kurmaca halinde, yönetmen Satjayit Ray’ın yorumuyla kurgulandı. Dizinin ilki, Zorlu Yaşam, Yol Ağıtı adlarıyla da bilinen Yol Türküsü.
Kırsalda, yoksulluk içerisinde yaşamını sürdürmeye çalışan, yaşlı hala ve dört kişilik ailenin, biri kız olan, iki çocuğundan biridir Apu. İlk kurmaca, olanı olduğu gibi anlatan, yoksulluğun korkunçluğunu abartmaksızın, yalın bir biçemle aktarır.
Apu dizisi, Ravi Şankar müziklerinin dünyanın her köşesine yayılmasına ön ayak alan kurmacalardan. Bengladeşli sanatçı tüm bestelerini, Turfan’dan yayılan Uygur ezgilerinin ki, İbni Sina tarafından toparlanmaya çalışılan, 13. yy.dan sonra on iki adla sınıflandırılan makamların da çalındığı Sitar benzeri çalgılarnan tasarladı.
Dönemdeş sanatçıların ortaklığı, konusu, işlenişi, ezgisi özgün; yıllar geçse de tinsel etkisi yitmeyen kurmacaları evrene değer olarak bıraktı. Üç ayrı kurmacayla anlatılan Apu’nun öyküsü, Hint sinemasının Avere adıyla bilinen filmi gibi çok bilinen başyapıtları arasında.
Satjayit Ray, Yol Türküsü, Yenilmez ve Apu’nun Dünyası adlarıyla Türkçeye çevrilen üç filmini, sırasıyla 1955, 1956 ve 1959 yıllarında çekti.
Adı: Yol Türküsü (Pançali’nin Yolu)
Özgün Adı: পথের পাঁচালী (Pathir Pançali)
Öykü: Bibhutibhushan Bandyopadhyay (Pather Pançali ve Aparajito adlı öyküler)
Yönetmen: Satyajit Ray
Yazan: Satyajit Ray
Müzik: Ravi Şankar
Görüntü: Subrata Mitra
Kurgu: Dulal Dutta
Sanat Yönetmeni: Bansi Chandragupta
Oyuncular: Kanu Bandobadhay (Harihor Roy), Karuna Bandobadhay (Sarbojaya Roy), Subir Bandobadhay (Apurba Roy – çocukluğu), Pinaki Sengupta (Apurba Roy), Runki Banerjee (Durga Roy – çocukluğu), Tulsi Çakraborti (Prasanna), Reba Devi (Sejhthakuran), Ahmad Yosuf (Öğretmen), Aparna Devi (Nilmani’nin karısı), Binoy Muhopadhay, Horen Bandopadhay, Nivanani Devi, Roma Bandobadhay, Haridhan Nag, Rampada Das, Harimohan Nag
Yapımcı: Satyajit Ray
Yapım Yılı: 1955 – Hindistan
Süresi: 121’
Dili: Bengalce
Telif Hakları: Epic films