SON VEDA
Türkçeye Gidişler ve Son Veda adlarıyla çevrilen film, Japoncada cenaze işleriyle uğraşan bir işyerinin ismini taşıyor.
Filmin başoyuncusu Kobayaşi, işsiz kaldığında, deneyim gerektirmeyen bir iş aramaya başlar. Uygun olduğunu düşündüğü bir duyuruya başvurur ve yapacağı işin ne olduğunu bilmeden, işyeri sahibi yaşlı adamın yönlendirmesiyle aynı gün yeni işine başlar.
Yapması gereken işi kabullenmesi, çevresiyle ve özüyle giriştiği sorgulayıcı mücadeleyi alt etmesi, yönetmen Yojiro Takita’nın başarılı tercih ve dokunuşlarıyla seyri güzel ve anlamlı bir filme konu edilmiş.
Son Veda, Amerikalıların, kendilerinden olmayan ama amaçlarına uygun çaba gösterenleri takdir etme geleneğinin sinemadaki karşılığı olan En İyi Yabancı Film ödülü verilen dördüncü Japon Kurmacası.
İkinci Dünya Savaşında, Japonya’yı canlı cansız ayrımı yapmadan yıkan, yok eden Amerika, 1951 yılında, Raşomon ile ilk kez bir Japon filmini ödüle layık bulmuştu.
Amerikan filmlerini üst düzeyde tutan bir yaklaşımla ilk kez 1947 yılında verilmeye başlanan En İyi Yabancı Film ödülü, 1954 ve 1955 yıllarında peş peşe iki kez daha Japon kurmacalarına verilmişti.
Adı:Son Veda
Özgün adı: おくりびと (Okurubito)
Yönetmen: Yojiro Takita
Yazar: Kundo Koyama
Görüntü Yönetmeni: Takeşi Hamada
Kurgu: Akimasa Kavaşima
Müzik: Joe Hisaişi
Oyuncular: Masahiro Motoki (Daigo Kobayaşi), Ryoko Hirosue (Mika Kobayaşi), Tsutomu Yamazaki (Şoei Sasaki), Kimiko Yo (Yuriko Uemura), Kazuko Yoşiyuki (Tsuyako Yamaşita), Takaşi Sasano (Şokiçi Hirata), Bilade Aybarso (Yaktili), Tôru Minegişi (Toşiki Kobayaşi, Daigo’nun babası) Tetta Sugimoto (Yamaşita), Toru İşida(Sonezaki, Orkestranın sahibi), Yukiko Taçibana, Tatsuo Yamada
Yapımcı: Toşiaki Nakazava
Yapım: Japonya – 2008
Tür: Kurmaca
Dili: Japonca
Süre:130’