Yaşamın gerçekliğini, güldürü ile yansıtan Yeşilçam kurmacalarının belli başlılarına, yönetmen, yazar ya da yapımcı olarak imza atan Ertem Eğilmez, uzun yıllar boyunca, aynı oyuncular ve pek değişmeyen çalışma topluluğu ile çok sayıda yapıt üretti. Etkin olduğu dönem içerisinde, yurdunun ve yurttaşının değerlerini önceleyen anlayışla Türk sinemasının özgünlüğüne katkı sağladı.

SENEDE BİR GÜN

Senede Bir Gün, tam üç kez sinemaya uyarlanma şansı bulan bir öykü. İhsan Koza takma adıyla İhsan İpekçi’nin yazdığı ve 1946 yılında yayımlanan öyküde, Nazlı ve Emin sevgisi izleğinde, Bulgaristan Türklerinin yaşadıkları çile aktarılıyor.

Osmanlı Devletinin yıkılışı sürecinde, emperyalistlerce ayrı devletçikler halinde yapılandırılan Balkanlarda, Türklerin, anayurttan koparılışı, sürgünden soykırıma uzanan baskılarla göçe zorlanması, bu öykünün ve çekilen üç kurmacanın da konusu.

İlk kez, 1946 yılında, öykünün yazarı İhsan (Koza) İpekçi’nin film şirketince sinemaya uyarlanan öykü, 1965 ve 1971 yıllarında, Erman Film tarafından Ertem Eğilmez yorumuyla yeniden çekildi.senede bir gün

BİR MİLLET UYANIYOR

Yeşilçam Sineması içinde, ağırlıklı olarak güldürü kurmacalarıyla bilinen Ertem Eğilmez‘in, İngiliz Kemal, Çakırcalı Efe gibi destansı   içerikleriyle öne çıkan az sayıdaki ancak nitelikli kurmacalarından biri, Bir Millet Uyanıyor.

Arzu Film adına Türk sinemasının temelini oluşturan onlarca kurmacada emeği olan Ertem Eğilmez çalışmasıyla 1966 yılında yeniden sinemaya uyarlanan yapıt, Osmanlının çöküş yıllarında, İstanbul Hükümetinin yanlış karalarıyla oluşan işgal ve buhran sürecinde yaşanılan olumsuzlukları ve Türklerin direnişini anlatıyor.

İNGİLİZ KEMAL

Türklerin başkenti İstanbul, Osmanlı imparatorluğu çökerken, dağılan, yıkılan devlet düzeni içerisinde kimin ne olduğu ve kimden yana olduğu bilinmeyen bir dönemi, karanlık bir işgal sürecini yaşamaktadır.

Böyle bir ortamda inisiyatif alan, ya da kendilerine devletçe görev biçilen kişilerin, yurt savunmasında gösterdikleri etkin çabaları konu edinen kurmacalardan biri, İngiliz Kemal.

Ertem Eğilmez biçemince gerçek kişi ve olaylara dayalı konu örgüsüne sahip kurmacadan başka, o döneme ilişkin ve aynı kişi çevresinde gelişen başkaca durum ve olayları anlatan bir diğer İngiliz Kemal izleğindeki kurmaca da Lütfi Ömer Akad imzasını taşıyan İngiliz Kemal Lavrense Karşı adlı filmdir.kartal tibet

Yorum

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz