Türk sinemasının uzun aradam sonra özgün konulara dönüşünün kapısını açan yapımcı Mustafa Uslu, özyaşam kurmacalarını Türk öznesiyle buluşturduğu bir akım başlattı.
Yapımcı sinemasına örnek olacak etkinlikte tasarladığı Ayla, Türk İşi Dondurma, Çiçero, Kesişme: İyi ki Varsın Eren, Müslüm, Cep Herkülü Naim Süleymanoğlu gibi yüksek bütçeli, izleyiciden büyük ilgi gören kurmacaları, Mustafa Uslu filmleri olarak, büyük bir boşluğu doldurdu.
Türk kültürüne katkısından dolayı Hasan Ferit Cansever Türk Ocakları Sanat Armağanı ödülü verilen Mustafa Uslu, sinemada işin aslının güzel bir öykü anlatmak olduğunu, halkın içinden, gerçek olarak yaşanmış ve gönüllere yerleşmiş öyküleri sinemaya aktarmayı sürdüreceklerini belirttiği Fiyab Söyleşilerinde, “ben filmlerimde bilinenin arkasını, herkesin bildiğini sandığı ama bilmediği, farkında olmadığı gerçekleri anlatmayı seviyorum ve tercih ediyorum” diye ana izleğini açıklamıştı.
AYLA
İzleyicinin beğeni düzeyini aşağılara doğru çeken, öyküsü uydurma, kurgusu düzmece, yaymaca görevli onlarca filmin Türk Filmi diye ortamı esir aldığı bir dönemde Ayla, yapım biçimi ve yönetim biçemiyle kötü gidişe dur deme cesareti gösteren, doğruluğu ve gerçekliği öne çıkaran bir kurmaca.
Film, Kore Savaşına Türk askerleriyle katılımın siyasi gerekçeleri, nedenleri ve sonuçlarına ilişkin beklentisi olanları şaşırtan bir yapıyla sinemayı olması gereken alana çekiyor ve insanlığın güzel yanını ortaya seren bir öyküye odaklanıyor.
Süleyman Dilbirlliği adlı Maraşlı bir Türk askerinin, 1950 yılında süren savaşın orta yerinde, kimsesiz kalmış küçük bir kız çocuğunun üstüne titremesini, onu koruyup kollamasını anlatan duygu yönü öne çıkan, yaşanmış, gerçek bir öykü.
TÜRK İŞİ DONDURMA
İngilizlerin savaş açtığı iki Türk’ün, yurtlarından binlerce kilometre uzaklıkta ve yalnızca deniz yoluyla ulaşılabilen topraklarda ne işi vardı sorusunu akla getiren ilginç bir öykü, 2019 yılında sinemaya uyarlandı.
Türk ve İngiliz ilişkilerinin tarihi boyutlarına ve derinliğine çok değinmeden şöylece geçiveren Türk İşi Dondurma, bütüncül anlatımın öne çıktığı, izleyiciyi yormayan holivud yöntemlerinin kullanıldığı biçemiyle, hem bilgilendiren hem de eğlendiren bir yapıya sahip.
ÇİÇERO İLYAS BAZNA
İlyas Bazna, öyküsü ikinci dünya savaşı yıllarında biçimlenen, o zamanki adı Milli Amele Teşkilatı olan Türk istihbaratında görevli, önemli bir casus olarak biliniyor.
Anıları Almanca basılan ve yayımlanan İlyas Bazna, İngilizler ve Almanlar arasında, sınırları bugün dahi tam olarak bilinmeyen olayların, öykülerin baş öznesi.
Erdal Beşikçioğlu’nun İlyas Bazna’yı canlandırdığı kurmaca, Mustafa Uslu’nun öz yaşam öyküleri dizisinin üçüncü yapıtı.