CEP HERKÜLÜ: NAİM SÜLEYMANOĞLU
Naim Süleymanoğlu, halter dünyasına sığmayan adıyla tüm dünyada en bilinen Türklerden biri. Osmanlı parçalanırken, Bulgaristan adıyla vatan topraklarından koparılarak kurulan küçük ülkede doğan Naim Süleymanoğlu, orada yaşayamadı.
Balkanların Türklerden arındırılması çabasının, Bulgaristan ayağında yinelenen sahnesinde, Todor Jivkov adındaki komünist yönetimin faşist yöneticisi, bu kez Türklerin adını ve soyadını değiştirerek soykırım yapıyordu. Küçük yaşta başladığı halterle, Bulgaristan’a kazandırdığı madalyalar bile onu bu soykırımdan uzak tutamadı; adını Naum Şalamanov yaptılar.
Asla içselleştirmediği bu durum, onun, yıllarca omuzlarından aşırdığı ağırlıkların hiç birisinden hafif değildi. Kurmaca, Naim Süleymanoğlu’nun bireysel direnişini, esaretten özgürlüğe uzanan zorlu yolculuğunu ve o dönemin zulmet ortamında, Bulgaristan Türklerine aşıladığı umudu anlatıyor.
Öz yaşamlara değinen kurmacalara holivut ve avrupa sinemasından aşına olan Türk izleyicisi için, kendi etki alanlarında yaşayan kişileri görmek, son dönemlerde Mustafa Uslu yapımcılığında çekilen filmlerle artmaya başladı.
Öncesinde yok denecek kadar az olan bu türden kurmacalar, egemenlerin dayattığı adlar yerine Türk toplumunun içinden çıkan değerlerin tanınmasına, bilinmesine olanak tanıdı.
Sözgelimi, aynı yapımcının gösterime soktuğu Türk İşi Dondurma ve Çiçero gibi bilinmesi gereken ancak gözlerden uzak kalan konu ve kişilerin yeniden anımsanmasının ve unutulmamasının yolunu açtı.
Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu, yıllarca, pazar günleri, en izlenebilir saatlerde Türk izleyicisine dayatılan, kültürel soykırım aracı olarak gösterilen, vahşi batılıların insan Kızılderilileri nasıl yok ettiğini, soykırıma uğrattığını içeren filmler akla gelince, sinema sanatı adına hiç bir kusur aramaksızın, övgüyü hakeden bir yapım olarak öne çıkıyor.
Adı: Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu
Yönetmen: Özer Feyzioğlu
Senaryo: Barış Pirhasan – Özer Feyzioğlu
Görüntü: Martin Szecsanov
Kurgu: Mustafa Preşeva
Müzik: Abdurrahim Akça, Fahir Atakoğlu
Oyuncular: Hayat Van Eck (Naim Süleymanoğlu) Selen Öztürk (Naim’in anası Hatice)
Yetkin Dikinciler (Naim’in babası Süleyman), Gürkan Uygun (Naim’in Mestanlı’daki hocası Enver Türkileri), Renan Bilek (Remzi), Bilade Aybars (Yusuf abi), Barış Kıralioğlu (Turgut Özal), Bülent Alkış (Atalay Göktuna), Mustafa Kırantepe, İsmail Hacıoğlu (Mehmet Tunç), Uğur Güneş (Cemal Tunalı),
Yapım Tasarım: Kes Bonnet
Süre: 85’
Dil: Türkçe
Yapımcı: Mustafa Uslu -Dijital Sanatlar
Yapım: 2019 – Türkiye