TANRININ ESERİ, ŞEYTANIN PARÇASI

Yazar John İrving’in, çağdaş sıfatıyla aklanmaya çalışılan yaşamın, karanlıkta kalan yanlarını ve görünmüyor sanılan gerçeklerini anlattığı romanından uyarlanan film, yirminci yüzyılın kapanış yılında gösterime girdi.

Türkçeye Tanrının Eseri, Şeytanın Parçası adıyla çevrilen kurmaca, gözlerden uzakta ve gerçek yaşamdan yalıtılmış bir yetiştirme yurdunda, korkunçluğu sıradanlaştırılmış bir yaşamdan, acı dolu, ibretlik kesitler aktarıyor.

İnsan eliyle gerçekleşen yıkımların, doğal  olanlardan daha şaşırtıcı ve üzücü olması, ne yazık ki görünürlüğü artırmıyor. Yalnızca yaşanılan çevrenin sorunu olarak algılanıyor ya da öyle algılanmasının koşulları oluşturuluyor.

Ancak, Tanrı’nın Eseri, Şeytanın Parçası, yaşamı tüm yönleriyle yaşayanların kurallarıyla, toplum adına, egemenlerce oluşturulmuş kuralların çelişkisini irdeliyor.

İsveç sinemasının üretken adı Lasse Hallström‘ün Çikolata filminden hemen önce yönettiği film, yönetmenin içerikleri birbirinden çok farklı kurmacaları yorumlamadaki başarısının güzel bir örneği.

Lasse Hallström, vicdanları rahatsız edici ürkünç içeriği, etkili bir anlatımla ve geçerli sinema kurallarına saygıyla izlenmesi kolay, akılda kalıcı  bir kurmacaya dönüştürmüş.

fotofilmgrab

Adı: Tanrının Eseri Şeytanın Parçası
Özgün Adı: The Cider House Rules
Yönetmen: Lasse Hallström
Senaryo: John Irving
Öykü: John Irving (aynı adlı Roman)
Müzik: Rachel Portman
Görüntü: Oliver Stapleton
Kurgu: Lisa Zeno Churgin
Oyuncular: Tobey Maguire (Homır Vels), Charlize Theron (Kendi kendal), Delroy Lindo (Roz), Paul Rudd (Veli Vorthington), Michale Caine (Dr. Vilbur Larç), Jane Aleksander (Edna Hemşire), Kathy Baker (Ancela hemşire), Erykah Badu ( Roz Roz), Kieran Culkin (Bastır), Kate Nelligan (Oliv Vortington)
Yapımcı: Richard N. Gladsten
Sanat yönetmeni: David Gropman
Kostüm: Renee Ehrlich Kalfus
Süre:125′
Yapım: abd – 1999

TANRI'NIN ESERİ ŞEYTANIN PARÇASI - 1999

Önceki İçerikHayır! Arabesk Yok!
Sonraki İçerikAtlılar
" Yazacaksınız, yanılgı nerdedir, doğrusu ne olabilir; tartışacağız, iyisini elbirliğiyle araştıracağız. Hadi, hazır mısınız? Ben hazırım, ne eleştirmekten korkarım, ne eleştirilmekten; üstelik o çok sevdiğim kusurumu hâlâ düzeltemedim: Fena halde doğru söylerim!.” Atilla ilhan (1925-2005)

Yorum

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz