Bu Sekiz Gün, Avrupalıların Bölgesine Girmeyin!

 

Cezayir Bağımsızlık Savaşı adıyla İtalyan Yönetmen Gillo Pontecorvo tarafından çekilen, siyah-beyaz, kurmaca, Fransız sömürgeciliğinin düzey değiştirmesini sağlayan direnişin hemen ardından, 1966 yılında gösterime girdi.

Fransızların işgaliyle Türklerin yönetiminden çıkması, Cezayir için katliamlarla dolu bir sürecin başlangıcı oldu. Yüzyıldan fazla süren sömürü döneminde, Fransız azınlığın oluşturduğu baskıcı yönetime karşı halkın direnişi, sonu katliamlarla biten yöntemlerle bastırıldı ancak önü asla alınamadı.

Dünya siyasetinin derin dönüşümler yaşadığı 1. ve 2. Dünya savaşlarıyla Cezayir’de de bağımsızlık sesleri daha gür çıkmaya başladı. Özellikle ellili yılların başından itibaren ivme kazanan direniş, bağımsızlıktan başka düşüncesi olmayan ulusal çetelerin olağanüstü çabalarıyla 1962 yılında, bağımsızlığın tanınmasıyla sonuçlandı.

Frantz Fanon, Osmanlı topraklarını işgal ederek Türk yönetimine son veren Fransızların, Cezayir’de yürüttükleri sömürü, katliam ve soykırım içeren zalimce yönetimleri sürecinde, halkın olumlu ve olumsuz dönüşümlerini anlattığı betiğinde, direnişin önce zihinlerde geliştiğinin altını çizer. Cezayir halkına bağımsızlık savaşını kazandıran gücün, bu gelişimi sonucu oluştuğunu aktarır.

İşgalcilerin her türlü hileye başvurmalarına karşın, yapılan oylamada altı milyon kişi bağımsızlık yönünde oy kullanırken, yalnızca on altı bin kişi bağımsızlığa karşı çıktı.

Ortaya çıkan sayılar, koca ülkeyi ellerinde tutan azınlık zorbalarının ne denli vahşi ve insan haklarına saygısız olduklarının da göstergesi oldu. Çünkü bu çetin süreçte, işgalciler kadın, çocuk, yaşlı, genç ayrımı yapmaksızın yüzbinlerce sivili katlettiler, halkın yaşamsal gereklerinin sağlandığı altyapıları yok ettiler.

Cezayir Bağımsızlık Savaşı kurmacası, halkın, işgalciler ve onların yerli işbirlikçilerine karşı çete savaşları yürüttüğü, 1954-1962 yılları arasını konu ediniyor. Her türlü savaş silahına sahip işgalci Fransızların, orantısız güçle yok etmeye çalıştığı direnişçilerin başarı öyküleri, yaşanan onca acıyla birlikte izleyiciye aktarılıyor.

Aynı konu temelinde 1975 yılında çekilen Ateşli Yılların Öyküsü, sömürgeci Fransız yönetimi, Fransız faşizminin çok uluslu toplama askerleri, yerli işbirlikçilere karşı, yokluk ve acılar içinde zulme direnen yoksul halk arasında yaşananları aktarıyor.

Adı: Cezayir Savaşı
Özgün Adı: La battaglia di Algeri
Yönetmen: Gillo Pontecorvo
Yazan: Franco Solinas
Müzik: Ennio Morricone, Gillo Pontecorvo
Görüntü Yönetmeni: Marcello Gatti
Kurgu: Mario Morra, Mario Serandrei
Yapım Tasarım: Sergio Canevari
Oyuncular: İbrahim Haccac, Jean Martin, Saadi Yasef, Samia Kerbaş, Ugo Paletti, Fevziye El Kader, Tommaso Neri, Michele Kerbash
Yapımcı: Antonio Musu, Segio Morolle, Nureddin İbrahimi, Yasef saadi
Tür: Kurmaca / Savaş
Dil: Arapça, Fransızca
Süre: 121’
Yapım: 1966 – Cezayir / İtalya
Telif Hakları: Casbah Film (Cezayir), İgor Film (İtalya)

CEZAYİR BAĞIMSIZLIK SAVAŞI (1966)

Önceki İçerikAa! Niye Suya Para Ödüyorsunuz?
Sonraki İçerikKuzey Yelinin Sürüklediği Çikolata
" Yazacaksınız, yanılgı nerdedir, doğrusu ne olabilir; tartışacağız, iyisini elbirliğiyle araştıracağız. Hadi, hazır mısınız? Ben hazırım, ne eleştirmekten korkarım, ne eleştirilmekten; üstelik o çok sevdiğim kusurumu hâlâ düzeltemedim: Fena halde doğru söylerim!.” Atilla ilhan (1925-2005)

Yorum

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz